MENU

Koreni

Posle uništavanja vinograda od filoksere, u Šumadiji je ponovo 1903. godine započet procvat vinogradarstva i vinarstva osnivanjem Venčačke Vinogradarske Zadruge. Zadrugu, u podnožju planine Venčac, osnovali su vinogradari iz sela Lipovac i Banja i ona će kasnije prerasti u najveći vinski centar Balkana. Član Venčačke vinogradarske zadruge bio je i Kralj Aleksandar I Karađorđević, koji je zatim podigao na Oplencu i svoju vinariju.


Vinarija DeLena je sledbenik tradicije Venčačke Vinogradarske Zadruge. Naši preci su bili zadrugari, osnivači, članovi i rukovodioci Zadruge sve do njenog gašenja početkom šesdesetih godina prošlog veka. Posedovali su vinograde zasađene sa internacionalnim sortama (Sauvignon Blanc, Semillon, Gewürztraminer) što smo i mi sami sledili kod izbora sorti grožđa.


Predak osnivača Vinarije DeLena, Jakov Savković iz sela Lipovac, bio je osnivač Venčačke vinogradarske zadruge i jedan od najimućnijih i najprosvećenijih vinogradara tog vremena. On je prvi, krajem devetnaestog veka, nakon filoksere koja je uništila vinograde i u ovom delu sveta, doneo iz Italije sadnice vinove loze kalemljene na američkoj podlozi i počeo sa obnavljanjem vinograda. Nadalje, preci osnivača Vinarije DeLena su bili Milenko Avramović (u više navrata član Upravnog odbora Zadruge) i Živojin Avramović (knjigovodja, sekretar, blagajnik i dugogodišnji Upravnik Zadruge). Danas, mi smo peta generacija vinogradara i vinara u selu Lipovac i sa ponosom nastavljamo porodičnu tradiciju koja je započeta pre više od jednog veka.