MENU

Vizija

Pravljenje vina najboljeg kvaliteta i u malim količinama je osnovni princip postojanja Vinarije DeLena. Kroz pet generacija, naša porodica je obrađivala svoje vinograde u selu Lipovac nadomak Topole. Mi sa ponosom nastavljamo tradiciju predaka sa ciljem da kroz marljiv rad u vinogradu istaknemo jedinstvenost Oplenačkog vinogorja.


U vremenu kada velike komercijalne vinarije vode glavnu reč na tržištu svetskog vina, a velike marže neretko imaju direktnu korelaciju sa proizvedenom količinom, mi sledimo potpuno drugačiji pravac: mi verujemo da se vrhunsko vino pravi u sopstvenom vinogradu gde svaki čokot vinove loze dobija pažnju kakvu zaslužuje.


Naša vizija je bazirana na dugoročnom planu rada. Na pretpostavci da sav profit zarađen danas treba staviti u funkciju stvaranja vrhunskih vina u budućnosti. Nema boljeg načina da to i uradimo nego da investiramo u sopstvene vinograde. Za nas, vreme i način zalamanja lastara, uklanjanje zaperaka i listova su bitne stvari, jer vinovoj lozi i grožđu dopuštaju da prime u pravom trenutku idealnu količinu sunčevih zraka. U nedeljama pred berbu, mi beremo i odbacujemo grožđe za koje smatramo da nije vredno našeg vina ostavljajući samo najbolje da sazri. To radimo ručno, grozd po grozd.  U vinogradu i vinariji opsednuti smo detaljima a male količine vina koje proizvodimo dozvoljavaju nam da takav pristup i zadržimo.


Iz zelenog u zrelo i suvo grožđe. Iz jednog stanja u drugo.
Ne u ništa, nego u nešto što će tek da bude.
(Epiktet, Diskursi III.24, 91.)